Пиріг із булочок «бріош»
Тісто:
- 500 г борошна
- 60 г цукру
- 60 г м’якого масла
- 1 яйце
- 250 мл теплого молока
- 0,5 ч. л. солі
- 21 г пресованих дріжджів
ТМ «Духмяна хата»
Крем:
- 250 мл молока
- 2 яєчних жовтка
- 20 г крохмалю (можна кукурудзяного)
- 40 г цукру
- 10 г ванільного цукру
Глазур:
- 125 г цукрової пудри
- 1/2 ч. л. лимонного соку
- 1,5—2 ст. л теплого молока
Додатково:
- Жовток для змащення
- Шматочки шоколаду/родзинки
(на бажання)
Приготування тіста:
Борошно просіяти, додати цукор, дріжджі пресовані ТМ «Духмяна хата»
і перемішати. Влити тепле молоко (не гаряче!), яйце, додати шматочки м’якого масла і сіль. Вимішувати тісто 20 хв потім накрити рушником і залишити на
1 год у теплому місці. Тісто має удвічі збільшитися в об’ємі.
Поки піднімається тісто, приготувати крем:
Жовтки розтерти з крохмалем, додати пару ложок молока, щоб яєчна маса стала рідкою. Додати цукор, ванільний цукор і перемішати вінчиком. Закип’ятити молоко, що залишилося, та влити у нього тонким струменем яєчну суміш, при цьому постійно помішувати. Варити до загуснення 3—4 хв. (Можна на бажання додати у крем трохи цедри лимона.) Готовий крем добре закрити харчовою плівкою, щоб зверху він не покрився скоринкою. Залишити остигати. Робочу поверхню присипати борошном і розкачати тісто в пласт приблизно 30 на 40 см. Змастити тісто кремом і на бажання посипати шматочками дрібно порізаного шоколаду. Скрутити акуратно в рулет
і нарізати на рівні частини. Форму вистелити пекарським папером або змастити олією. Викласти акуратно булочки, зберігаючи відстань між ними, накрити рушником і залишити підніматися приблизно на 30—40 хв. Коли булочки піднялися, розігріти духовку до 160 °С, змастити їх жовтком
і відправити випікатися на 30 хв. Після випікання дати охолонути.
Приготувати глазур:
У миску просіяти цукрову пудру, додати лимонний сік, тепле молоко і все швидко збити міксером до утворення густої маси. Полити булочки глазур’ю.